piątek, 14 listopada 2008

Budyń z białą czekoladą


Kocham czekoladę - ciemną, mleczną, gorzką... Lubię się rozkoszować smakiem czekolady pod każdą postacią. Musi ta czekolada spełniać niestety warunki - musi być dobra gatunkowo i musi być bez orzechów. Nie trawię bowiem w czekoladzie orzechów. Jest jeszcze jedna rzecz której nie lubię - biała czekolada. Tak się zatem składa że uskładałam ostatnio górę z białej czekolady którą dostaje mój syn od dziadka przy każdym spotkaniu. Oczywiście nie daję mu tego wszystkiego zjeść, a i sama niechętnie, zatem zrobił nam się w domu mały składzik czekolady.
A że wszyscy lubią budyń proponuję budyń z białą czekoladą

3 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej, kilka kropli aromatu rumowego, 2 żółtka, 2 szklanki mleka.
2 tabliczki białej czekolady, kilka łyżek soku malinowego.
Przesianą mąkę zmiksować z żółtkami i 6 łyżkami mleka, pozostałe mleko zagotować, mieszając wlać rozpuszczoną mąkę. Ponownie gotować na małym ogniu aż budyń zgęstnieje. Wsypać do gorącego budyniu dwie tabliczki białej czekolady startej na tarce i aromat. Wymieszać i nałożyć do pucharków. Polać sokiem malinowym
przepis z własnych zbiorów

Brak komentarzy: