Uwielbiam czekoladę i nie znam nikogo kto by jej nie lubił. Warunek jest jeden -- czekolada musi
być dobra, zwłaszcza do deserów używam tej najlepszej by efekt był wyśmienity, gdyż użycie dobrych i świeżych składników gwarantuje sukces. Osobiście najbardziej lubię czekoladę gorzką i bez specjalnych dodatków smakowo-zapachowych, a już zupełnie nie toleruję w czekoladzie orzechów... ale to takie moje "na marginesie". Wróćmy do deseru który jest jednocześnie wyjątkowo prosty i niezwykle wykwintny
Krem czekoladowy
100g gorzkiej czekolady, łyżka masła, 2 jaja, łyżka cukru, szczypta soli, 1/2l śmietany 30%
Roztopić czekoladę z masłem w kąpieli wodnej. Osobno ubić żółtka z cukrem, białko i śmietanę.
Roztopioną czekoladę wymieszać z żółtkami i ostudzić i wymieszać z ubitą śmietaną i delikatnie z białkami. Gotowe i czyż nie proste?
przepis z zbiorów własnych
Wiosennie
2 lata temu
1 komentarz:
Świetnie wygląda i pewnie jest pyszny :)
Pozdrawiam
Prześlij komentarz