czwartek, 16 października 2008

Tarta cytrynowa




Powitanie na blogu rozpoczynam tartą - klasycznym poczęstunkiem francuskim
powalającym zapachem i słodyczą. Tarty należą również do moich ulubionych dań, jednak bardziej lubię te na słono - a już najbardziej cebulową. Mmmmmm... Niestety, jest to wszak kawiarenka i zaprosiłam tu cię na deser więc przepisu na tartę cebulową nie będzie, za to odkurzyłam dzisiaj ten najbardziej słoneczny i orginalny przepis na Tartę cytrynową.
Jesienią, wśród żółtych liści apetycznie pachnie cytryną, więc zapraszam...
Klasyczne tarty przygotowuje się na kruchym spodzie co jest najłatwiejsze w świecie o ile zastosujemy się do kilku podstawowych zasad:
a) mąka(najlepiej krupczatka) powinna być zawsze przesiana
b) wszystkie składniki muszą być maksymalnie schłodzone
c) masło lub margarynę siekamy nożem by uniknąć rozpuszczenia w dłoniach
d) kruche ciasto zagniatamy jak najszybciej i schładzamy w lodówce
e) spód tarty najlepiej nakłuć widelcem i podpiec w gorącym piekarniku
f) upieczone ciasto powinno być rumiane - gdy zbrązowieje jest twarde i gorzkie
Tak przygotowane ciasto wręcz nie może się nie udać. A reszta już jest sprawą gustu i fantazji. Ja przyznam się osobiście nie przepadam za aż tak słodkimi słodkościami więc często przepisy ulegają w mojej kuchni modyfikacji, dodaję raz tego, raz tamtego.... Ale najlepiej spróbować samemu.
Tarta cytrynowa z bezą czyli Tarte meringue au citron
ciasto: 200g mąki krupczatki, 100g masła lub margaryny, szczypta soli, łyżka oleju,
około 1/4 szklanki lodowatej wody
masło posiekać nożem, dodać mąkę, szczyptę soli i olej, dodać mąkę i szybko zagnieść ciasto, uformować kulę i schłodzić w lodówce 1-2 godziny (można dodać skórkę startą z 1/2 cytryny)
krem: 1 duże jajko, 200g cukru, 1 duża cytryna, 50 g masła lub margaryny, szczypta soli
jajko utrzeć z cukrem i szczyptą soli. Dodać resztę skórki cytrynowej, sok wyciśnięty z cytryny oraz miękkie masło i starannie utrzeć.
Natłuszczoną formę do tart wyłożyć ciastem robiąc wysoki brzeg, nakłuć widelcem i rozsmarować krem. Piec w gorącym piekarniku 25-30 min.
Bezy: 2 białka, 60g cukru, szczypta soli
Do białek wsypać szczyptę soli i cukier i ubić na bardzo sztywna pianę. upieczoną tartę wyjąć z piekarnika, przykryć pianą i ponownie wstawić do letniego piekarnika na 10-15 min. dla zrumienienia
Przepis zaczerpnięty z książki "Kuchnia francuska na co dzień i od święta" Barbara Buczma, Bożena Bonik

2 komentarze:

ptasia pisze...

Też mam tą książkę i całkiem często do niej zaglądam :)

damqelle pisze...

to może tak jak ja kochasz tartę cebulową i placek lotaryński?