sobota, 6 grudnia 2008

Mus jabłkowy z kremem


Przyznam się że znana jestem z zamiłowania do słodyczy i przepisów na słodkości jest w kuchni mojej najwięcej, jednak czasami zdarzy mi się jeszcze takie wyjątkowe odkrycie - smak który zniewala moje zmysły i sprawia że nie mogę się oprzeć by nadać mu etykietę "ulubiony" i wrócić do niego za tydzień, a może nawet jutro. Tym smakiem jest mus jabłkowy który przygotowałam na weekend piernikowy i który powalił mnie na kolana. Jest naprawdę wyjątkowy
Mus jabłkowy z kremem
50 dag jabłek, szklanka soku jabłkowego, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, łyżeczka przyprawy do pierników, 2o dag piernika, 40 dag chudego twarożku, 20 dag śmietany kremówki, 2 łyżki miodu
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kosteczkę, zalać częścią soku jabłkowego, dodać łyżkę miodu. Dusić na małym ogniu. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w reszcie soku, zagęścić jabłka, wsypać przyprawę do pierników. Pozostawić do ostygnięcia. Piernik rozkruszyć. Twarożek utrzeć z miodem i wymieszać z ubitą śmietaną. W pucharkach układać warstwami mus jabłkowy, krem i okruszki piernika, posypać cynamonem

1 komentarz:

Majana pisze...

Brzmi smakowicie! :)) Masz swietne pomysły na desery. Pozdrawiam.